torsdag 23 april 2009

Vet du hur man kysser

En mycket bra artikel om hur man kysser .

Kyssar
Förringa inte kyssen!

Kyssen är en starkt försummad del av sexualiteten anser psykologen och sexologen Maj-Briht Bergström-Walan. Par som kommer till henne för problem i sexuallivet får träna sig att hitta sin sensualitet. För kyssar och smekningar är en mycket betydelsefull del av samlivet, menar hon. Kyssen är viktig och mer förknippad med kärlek än vad samlaget är, som man kan ha utan att hysa djupare känslor för varann.

Huden och läpparna viktiga erogena zoner
....och han kysser som en karl ska.. sjöng Lill Lindfors i en populär schlager. Det står mycket litet om kyssar i spalterna om sex- och samlevnad. Men huden och läpparna är viktiga erogena zoner. En av de mera betydelsefulla faserna i sexterapi är sensualitetsträning. Par som kommer till Maj-Briht Bergström-Walan uppmanas att under en vecka upptäcka sin egen och partnerns kropp genom smekningar. De skall omväxlande smeka varandra över hela kroppen men undvika bröst och könsorgan. Och det är inte bara den som blir smekt som skall njuta utan även den som smeker. I beröringsövningarna kan man använda händerna, håret och munnen som är mycket intima områden, menar hon. Både kvinnor och män kan vara rädda att komma för nära. Bakom detta kan det dölja sig en sexualångest eller blyghet. Många har svårt att acceptera sin egen kropp, man är inte bekväm i den och vill inte exponera den för sin partner. Kyssar och smekningar kräver kärlek - samlag kan man ha utan att älska den man ligger med.
Njuta av kyssar

I Maj-Brihts sexterapi brukar hon fråga paret om de kysser varandra. Inte sällan svarar de att de pussar varandra god natt men inte längre ger varandra erotiska djupa kyssar. Vissa skyller på dålig andedräkt eller att de upplever dessa kyssar som alltför intima. Andra vill inte kyssas, då de anser att partnern inte kan kyssas.
En av kvinnorna i Hite-rapporten skriver: Jag skulle kunna kyssas i timmer med en som verkligen kan kyssa. Det är också viktigt att kunna njuta av att kyssas utan att alltid behöva ha samlag efteråt. Den kända amerikanska feministen Betty Friedan skriver i sina memoarer: Life so far (2000): I loved kissing, and when he put his tongue hard down my throat, I loved the whole melting feeling, not just the clitoral orgasm.
Kan man lära sig att kyssa?
Ja det kan man, enligt Maj-Briht Bergström Walan som ger receptet att använda mjuka, avspända och fuktiga läppar. Ha något öppen mun, använd tungan och läpparna samtidigt. Engagera dig i kyssen. Tyck om att kyssas. Man kan också ensam öva att kyssa genom att kyssa översidan av sin egen hand, suga lite lätt och känna sig fram. Hon rekommenderar att kyssa sin partners underläpp och överläpp var för sig och variera detta med att kyssa partnerns båda läppar samtidigt. Kyssen kan vara lång och ingenting man slarvar med. Den bör också vara sensuell och beröra hela ansiktet och kroppen. Särskilt bröstvårtorna är mycket känsliga. Det gäller både män och kvinnor. Man kan ägna lång tid åt att kyssa bröstvårtorna och vårtgårdarna. Somliga kvinnor kan få orgasm genom dessa kyssar, menar hon.

1 kommentar:

  1. En riktigt bra och "engagerad" kyss är absolut det bästa förspelet som finns! :) Enligt mina erfarenheter: den som kysser bäst, är även den bäste älskare. Helt klart ett sammanhang!

    ...fasen vad hångelsugen jag blev nu! ;)

    SvaraRadera